na vrh

RAAL Requisite

Proizvodnja za druge brendove » RAAL Requisite

RAAL Requisite HSA -1b

Kada su direktora jedne velike japanske fabrike automobila, novinari pitali u čemu je tajna njihovog uspeha, dobili su sledeći odgovor: “Mi radimo malo više i malo bolje od konkurencije“. Sa pojačalom HSA-1b koje smo razvili za produkciju RAAL Requisite imali smo sličnu situaciju. Morali smo da radimo malo više i uradimo malo bolje od drugih proizvodjača iz ove oblasti. Zahtevi koje su naši prijatelji iz svetski renomirane produkcije „RAAL“ postavili ispred nas su bili veoma specifični. Aleksandar Radisavljević iz Zaječara je u to vreme bio već poznati proizvodjač vrhunskih ribonskih visokotonskih zvučnika. Njegov najnoviji projekat su bile slušalice „RAAL SR-1a“ najviše klase zasnovane na sličnom principu, kod kojih je za pogonski element iskorišćena veoma tanka aluminijumska traka.

Produkcija RAAL je ovaj princip zaštitila pod nazivom „True Ribbon ™“. Ove slušalice su vrlo brzo zauzele visoku poziciju u High-End klasi, da bi posle nekoliko sjajnih recenzija bile svrstane medju nekoliko najboljih slušalica na svetu. Njihov jedini problem, bila je ultra niska impedansa koja iznosi nešto manje od 0,4 oma, pa se pojavila potreba za pojačalom koje će ih optimalno pokretati. Aleksandar je naravno očekivao pojačalo koje će osim tehničkih zahteva i u zvučnom smislu biti na visini kvaliteta njegovih slušalica.

Pred nama je, dakle, bio ozbiljan zadatak i ozbiljan izazov. Trebalo je projektovati, razviti i krenuti sa proizvodnjom pojačala koje će sve vreme raditi sa vrlo problematičnom impedansom (na ivici kratkog spoja) uz zahtev da se u potpunosti sačuvaju najbolje osobine ovih slušalica. Nismo smeli izgubiti njihovu finu mikrodinamiku, fokus, rezoluciju i apsolutno prirodnu reprodukciju harmonika.

Na ovom mestu i u ovakvoj situaciji, pomoglo je iskustvo, rad i posvećenost, sabirano svih godina i decenija koje smo proveli baveći se audio elektronikom. Sva dosadašnja pojačala, niz ranijih konstrukcija, pretpojačala i DAC-ova, sada su se pojavile kao temelj i osnov budućeg projekta koji je bio pred nama. Znanje elektroničara i strast pravog audiofila trebalo je ujediniti i primeniti u razvoju ovako specifičnog i zahtevnog uredjaja. Znali smo šta hoćemo, šta ljubitelji vrhunskih slušalica, audiofili i inžinjeri tona traže od ovakvog pojačala. Bili smo istovremeno i projektanti i zahtevni slušaoci. Sve one fine nijanse koje je često nemoguće pretočiti u reči, oni naizgled čudni zahtevi u vezi prostora, rezolucije, tišine i mraka u pozadini, trodimenzionalnosti i fokusa postavljeni su kao cilj i krajnji domet našeg uredjaja. Elektronske komponente smo birali dugo i pažljivo, uporedjujući kondenzatore i otpornike različitih proizvodjača, kombinujući i tražeći optimalna rešenja. Interno ožičenje, pasivne komponente, u stvari, svaki detalj uredjaja je biran i brušen do one tačke kada bi smo se posle dugih preslušavanja svi složili da je odredjeni element pravi izbor za odredjenu poziciju. Ipak, više od devet prototipova je sagrađeno i promenjeno dok na kraju nismo dobili uređaj HSA-1b koji se danas proizvodi za produkciju RAAL Requisite.

U kompaktnoj, estetski doteranoj i funkcionalnoj kutiji sa asimetrično postavljenim hladnjakom, kupac dobija integralno pojačalo najviše klase koje pokreće dinamičke i ribonske slušalice, ali i klasične zvučne kutije. Projektovano za najbolje modele slušalica koje rade savršeno, ali ne opraštaju greške, ono je nadmašilo i najhrabrija očekivanja. Ne možete ostati ravnodušni kada prvi put čujete ovo pojačalo. Postoji nešto magično u vezi sa njim. Ono će za vas učiniti ono zbog čega Hi-Fi i muzika postoje na ovom svetu. Vratiće vam osmeh na lice.